Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

 • Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμβριος 2022

  Θεωρώ πως πρέπει να αναφέρω δυο λόγια για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που τιμά το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό διεθνώς. Αναφέρομαι στον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, που διοργανώνεται από το 2018, μετά από κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών, από τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλασικών Φιλολόγων (Euroclassica), την Διεθνή Ελληνική Ένωση International Hellenic Association και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσα και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος».

  Ο ΟΔΕΓ έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα 4 εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας (με βάση την Κ.Υ.Α. ΑΣ 17889 ΦΕΚ, Τεύχος β´/1384/24.04.2017, με την οποία καθιερώθηκε να εορτάζεται αυτή την 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους:

  • 2018: Εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας» σύνδεση
  • 2019: Εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας», με θέμα: «Το ταξίδι των ελληνικών ιδεών στον χώρο και τον χρόνο» σύνδεση
  • 2020: Εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας», με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα και διανόηση ως θεμέλιο των Επιστημών» σύνδεση
  • 2022: Εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας», με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα κιβωτός του Έθνους» σύνδεση

  Ο επόμενος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 11.2.2023. Όλες τις προηγούμενες χρονιές έχουν συμμετάσχει σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάζοντας ομαδικές εργασίες σχετικές με το θέμα της κάθε χρονιάς. Πρόκειται για ένα γεγονός πολύ μεγάλης σημασίας και παγκόσμιας ακτινοβολίας, αφού συμμετέχουν και πανεπιστημιακά τμήματα της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διοργανωτές αποστέλλουν εγκαίρως την θεματολογία και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν.

  Στο εσωτερικό, η όλη διαδικασία υλοποιείται μέσω του Υπουργείου Παιδείας, που αναλαμβάνει να ενημερώσει τους Δήμους της χώρας μας για τις δυνατότητες συμμετοχής των σχολείων τους στον εορτασμό. Δυστυχώς, όπως πολλά πράγματα στην πατρίδα μας, όλα φαίνεται να επαφίενται στην καλή πρόθεση του ανθρώπου που θα διαβάσει το σχετικό e-mail! Με τον τρόπο αυτό, πολλές φορές η ενημέρωση φτάνει να καταλήγει στον ηλεκτρονικό κάδο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των σχολείων να μην είναι η δέουσα για ένα τόσο μεγάλο γεγονός, το οποίο μάλιστα βρίσκει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό. Με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη αρκετός καιρός για να προετοιμαστούν κατάλληλα μαθητές και καθηγητές, αλλά και να επικοινωνηθεί κατάλληλα το όλο γεγονός ώστε να αποκτήσει και στην Ελλάδα την αίγλη που του αξίζει, με δεδομένη και τη σχετική πλέον εμπειρία που επιτρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες αδυναμίες, ίσως φέτος να έχει φτάσει ο καιρός ώστε αυτή η ημερομηνία να αποτυπώσει, μέσα από μία αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά συμμετοχή, τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η γλώσσα μας στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

  Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν κατέθετα εδώ λίγα λόγια για την δράση και το έργο του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, που εδώ και τέσσερεις σχεδόν δεκαετίες έχει συνεισφέρει τα μέγιστα για τη διάδοση της γλώσσας μας σε ομογενείς και ξένους σε όλο τον κόσμο, την υποστήριξη και προστασία της ορθής χρήσης της, καθώς και των διαλέκτων της εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και στην προώθηση της ιδέας ότι η ελληνική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιείται ως διεθνής, παράλληλα με άλλες πολύ διαδεδομένες γλώσσες. Για την επίτευξη των σκοπών του έχει δημιουργήσει δίκτυα συνεργασιών με φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκδίδει το περιοδικό «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα», πραγματοποιεί γλωσσικά συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα (λ.χ. Νότια Ιταλία, Ουκρανία), υποστηρίζει κέντρα διδασκαλίας της Ελληνικής σε όλο τον κόσμο, παρέχει βοήθεια σε αλλοδαπούς και ομογενείς φοιτητές στην Ελλάδα, χορηγεί υποτροφίες κ.λπ.

  Κατηγορία: