Ιδέες

    Δημοσιεύτηκε: 09 Ιανουάριος 2024

    Όταν ο Ούγγρος κομμουνιστής ηγέτης Mátyás Rákosi είπε την περίφημη φράση ότι «το σαλάμι είναι ένα ακριβό φαγητό και δεν τρώγεται όλο μονομιάς, αλλά κόβουμε μία φέτα κάθε φορά», ουσιαστικά επινόησε μία τακτική αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων του, που ονομάστηκε «σαλαμοποίηση». Σύμφωνα με αυτήν οι αντιδράσεις των αντιπάλων εξουδετερώνονται «φέτα – φέτα», σταδιακά δηλαδή, με ρυθμό τέτοιο που κάποια στιγμή (πολύ αργά συνήθως) γίνεται αντιληπτό ότι αυτές έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

    Δημοσιεύτηκε: 24 Δεκέμβριος 2023

    Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την δημογραφική κατάσταση της χώρας μας την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς ο γενικός πληθυσμός δείχνει σημαντική μείωση. Αυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένου του εξαιρετικά αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων – θανάτων που είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα φέτος.

    Δημοσιεύτηκε: 14 Οκτώβριος 2023

    Δύο είναι τα κάστρα της Αριστεράς στην εποχή μας. Κανένα από τα δύο δεν είναι το πανεπιστήμιο. Σιγά μην άφηναν οι γονείς, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές το μέλλον τους στα χέρια των μπαχαλάκηδων.

    Δημοσιεύτηκε: 02 Αύγουστος 2023

    Τέτοιες μέρες θυμάσαι τον Ίωνα Δραγούμη πιο έντονα. 103 χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του από τους παρακρατικούς βενιζελικούς του Γύπαρη (31.07.1920), συνειδητοποιείς ότι μπορεί να μην υπάρχει πια ο Τούρκος δυνάστης στον ελλαδικό χώρο, αλλά «οι φιλήκοοι των ξένων» εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως ραγιάδες στα νέα αφεντικά αυτού του τόπου.

    Δημοσιεύτηκε: 21 Δεκέμβριος 2022

    Με όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν σε επίπεδο εθνικό και κοινωνικό τα τελευταία χρόνια, ίσως θα ήταν ίσως χρήσιμο να θυμηθούμε τα λόγια του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών (2018), Αντωνίου Κουνάδη, όπως εκφωνήθηκαν στις 21.6.2018, στο Μουσείο Ακροπόλεως (είναι δημοσιευμένη ολόκληρη στον ιστότοπο zsgiannina.gr υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο: Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις τού 21ου αιώνα»).

    Δημοσιεύτηκε: 03 Αύγουστος 2022

    Συμπληρώθηκαν προχθές (31.7.2022) 102 έτη από την εκτέλεση του μεγάλου Έλληνα διανοητή, πολιτικού και διπλωμάτη, Ίωνος Δραγούμη, από το βενιζελικό παρακράτος. Δύο χρόνια μετά συντελέστηκε το τραγικότερο γεγονός στην ιστορία του Ελληνισμού, η Μικρασιατική Καταστροφή, την οποία ο Δραγούμης ούτε πρόλαβε, ούτε μπόρεσε να αποτρέψει με το πολιτικό και πνευματικό του έργο.

    Δημοσιεύτηκε: 26 Ιανουάριος 2022

    Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά αν σκεφτεί κανείς είτε τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ανικανότητας των κρατικών υπηρεσιών, είτε την πολύμορφη κρατική βία που ασκείται εναντίον πολιτών που διεκδικούν το αυτονόητο σε θέματα κοινωνικής και εθνικής αξιοπρέπειας, τότε πραγματικά <b>είναι να απορεί κανείς πώς η οργή αυτή δεν οδήγησε μέχρι σήμερα στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος</b> που τόσο λίγο δείχνει να σέβεται και να υπολογίζει τους υπηκόους του.

    Δημοσιεύτηκε: 22 Ιανουάριος 2022

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου προξένησε την εβδομάδα που πέρασε μια ιδεολογική τοποθέτηση που έκανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter. Έγραψε συγκεκριμένα πως «τελευταία ακούω συχνά να χρησιμοποιείται η έκφραση «νέος πατριωτισμός». Πιστεύω ότι είναι αδόκιμη, ίσως και προβληματική. Ο πατριωτισμός είναι ένας. Ούτε παλιός, ούτε νέος. Για ν’ αποδοθεί το εννοούμενο με το «νέος», είναι προτιμότερος και ακριβής ο όρος «σύγχρονος πατριωτισμός»».

    Δημοσιεύτηκε: 13 Δεκέμβριος 2021

    Ο Κρέων εγκαλεί την Αντιγόνη, επειδή παραβίασε τους νόμους του και ενταφίασε τον αδελφό της, Πολυνείκη. Κι εκείνη, με παρρησία και υψηλοφροσύνη του απαντά – εκλαϊκευμένα θα το γράψω: «Ποιος νομίζεις ότι είσαι, για να πιστεύεις ότι οι δικοί σου νόμοι είναι πάνω από τους άγραφους και αναλλοίωτους νόμους των θεών; Διότι αυτοί δεν είναι ούτε σημερινοί, ούτε χθεσινοί, αλλά είναι αιώνιοι και κανείς δε γνωρίζει πότε πρωτοεμφανίστηκαν».

    Δημοσιεύτηκε: 04 Αύγουστος 2021

    Ο Ίων Δραγούμης στο έργο του «Ελληνικός Πολιτισμός» αποτυπώνει εμφατικά τον σκοπό της εθνικής Επανάστασης των Ελλήνων το 1821, δηλαδή να φτιάξουν και πάλι ένα κράτος αυτοκρατορικό που θα συμπεριλάμβανε όλο το Γένος των Ελλήνων, την Ρωμιοσύνη. Και είναι χρήσιμο να θυμόμαστε, 200 χρόνια μετά την εθνεγερσία του ‘21, την διαφορά μεταξύ κράτους και έθνους, μεταξύ δηλαδή Ελλάδας και Ελληνισμού, όπως ακριβώς τα διέκρινε και το επεσήμανε συχνά στα έργα του ο μεγάλος Έλληνας διανοητής.

    Σελίδες