Μας κυβερνούν παιδιά

 • Δημοσιεύτηκε: 14 Ιανουάριος 2024

  Η εμμονή του ελληνικού κατεστημένου στην υιοθέτηση του οποιαδήποτε νεοτερισμού είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα για την Αθήνα. Παρά την ασχήμια που κυριαρχεί γύρω μας, νομίζεις πως έχουν ποτέ σκεφτεί πως το να γκρεμίσεις την Αθήνα και να την ξαναχτίσεις σύμφωνα με την μπρουτάλ νεωτεριστική αρχιτεκτονική που ήταν της μόδας την δεκαετία του 1950 ήταν ένα τραγικό λάθος;

  Αναρωτήθηκαν μετά από αυτό το λάθος, πως ίσως δεν πρέπει αυτομάτως να υιοθετούμε τον κάθε νεωτερισμό πού μας έρχεται από το εξωτερικό; Φυσικά και όχι. Τις επόμενες δεκαετίες συνέχισαν ακάθεκτοι, πότε με την σοσιαλμανία των 70s και 80s, πότε με τα εύκολα λεφτά του χρηματιστήριού και των δανεικών, πότε με την διακομματική πολιτική των ανοιχτών συνόρων και το χάιδεμα στην εγκληματικότητα.

  Γενικώς, έχουν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε ένα πειραματόζωο όπου πάνω του δοκιμάζονται όλες οι νεωτεριστικές μπαρούφες που είναι της μόδας. Και κάθε φορά, εφαρμόζουν τον κάθε νεοτερισμό με την λαχτάρα ενός άβουλου βαλκάνιου ιθαγενή που μόλις αντίκρυσε τις γυαλιστερές χάντρες και τα καθρεφτάκια των ξένων.

  Ειλικρινά, όταν τους ακούς καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν αφιερώσει ούτε πεντάλεπτο να σκεφτούν τις συνέπειες του πιο πρόσφατου νεοτερισμού που θέλουν να επιβάλλουν. Η ιστορία, η σοφία των προγόνων, θεσμών και παραδόσεων χιλιετηρίδων πετιούνται στα σκουπίδια προκειμένου οι ίδιοι να αισθάνονται μοδάτοι. Μας κυβερνούν παιδιά.

  Κατηγορία: