Μέχρι πρόσφατα, η όλη συζήτηση περί του λεγομένου «pride» είχε να κάνει με την επιχειρηματολογία των υποστηρικτών του ότι «προβάλλει διεθνώς την πόλη που το διοργανώνει», ότι «προσελκύει τουρισμό», ότι «τονώνει την τοπική αγορά» κ.λπ. Αυτά όλα, φυσικά, για να αμβλύνουν τις απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, αποκρύπτοντάς του όμως όλες τις διαστάσεις του θέματος.
Με μία απλή ματιά λ.χ. στην ιστοσελίδα του Τhessaloniki pride, διαπιστώνει κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς για κάποια εκδήλωση που περιορίζεται σε ένα στενό χρονικό πλαίσιο λίγων ημερών, αλλά για μία πολύπλευρη σειρά δράσεων, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Όλα αυτά, και άλλα βεβαίως, καταδεικνύουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε, σε καμία περίπτωση, με μία γραφική, ή έστω ανάξια λόγου για την κοινωνική της αντιστοίχιση, εκδήλωση, αλλά για ένα πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων, που στοχεύουν σε συγκεκριμένα πράγματα και φυσικά υποστηρίζονται τόσο από την κεντρική εξουσία όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση (εν προκειμένω, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που αφενός τις στηρίζει και οικονομικά, αλλά και τους παρέχει δημοτικές υποδομές για την λειτουργία και τις δράσεις του).
Σε πρόσφατη, μάλιστα, συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετική δική μου παρέμβαση, η αρμόδια αντιδήμαρχος μού απάντησε ως εξής: «Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Τα φεστιβάλ περηφάνειας αποτελούν μία μορφή διεκδικήσεων με κύριο λόγο την εξουδετέρωση των αρνητικών στερεοτύπων στην οποία είναι εγκλωβισμένη η σκέψη και η πρακτική πολλών ανθρώπων. Πρέπει να γίνονται για να εκπαιδεύονται από νωρίς οι άνθρωποι (διάβαζε: τα παιδιά μας!) για μια κοινωνία ανοικτή, συμπεριληπτική, δίκαιη και δημοκρατική»! Μας το λένε δηλαδή, πλέον, ξεκάθαρα: Στόχος είναι τα παιδιά μας!
Με αφορμή, λοιπόν, και την ίδρυση του Υπουργείου Οικογένειας από την νέα κυβέρνηση, που ως πρώτο μέλημά της ανακοίνωσε ... τον γάμο των ομοφιλοφύλων, αντιγράφω δήλωση του καλού συναδέλφου, δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής, Κώστα Καραΐσκου: «Αφήστε βρε ελεεινοί τα παιδάκια ήσυχα, αφήστε τα να χαρούν όσα χαρήκανε τόσες γενιές γενεών! Τί θαρρείτε πως θα τα μάθετε; Θα τους πείτε για ανατομία και αντισύλληψη; Σαν τους σχολαστικούς φιλολόγους που ανατέμνουν ένα ποίημα στα πραγματολογικά και άλλα του στοιχεία, μέχρι να καταστρέψουν την μαγεία του, αυτήν που ποτέ τους δεν ένοιωσαν; Αναρωτιέμαι πραγματικά, γονείς να νοιάζονται, δεν υπάρχουν; Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για ύποπτο σχέδιο (σχετιζόμενο με την παιδοφιλία, τις παρεκκλίσεις κτλ), δεν αντιλαμβάνονται τι τρομακτική στέρηση, τι τραγική αναπηρία πάει να επιβληθεί;»
Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι την ώρα που οι μητέρες βλέπουν στην τηλεόραση ένα (τουρκο)σήριαλ και οι πατέρες ποδόσφαιρο, κάποιος άλλος αξιοποιεί τον δικό του χρόνο για να μιλήσει για όλα αυτά στα παιδιά μας...