Ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην εξωτερική πολιτική

  • Δημοσιεύτηκε: 17 Φεβρουάριος 2004

    Για όσους το έχουν ξεχάσει, οι εκλογές της 7ης Μαρτίου γίνονται πρόωρα με την επίκληση της αντιμετώπισης "ύψιστου εθνικού θέματος" και πιο συγκεκριμένα του Κυπριακού. Περιέργως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τηρούν απόλυτη σιγή για το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική γενικότερα. Οι λόγοι θα γίνουν κατανοητοί, αν εξετάσουμε με προσοχή τις θέσεις των δύο κομμάτων.

    Ως προς το θέμα της Κύπρου, οι συνομιλίες για την επίλυσή του "προχωρούν" με διαδοχικά τελεσίγραφα προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ωστόσο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι το συνομοσπονδιακό σχέδιο Ανάν "αποτελεί βάση διαπραγματεύσεων" (δηλώσεις Σημίτη και Καραμανλή, 12/2/2004). 'Αραγε τι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν επί ενός σχεδίου που μεταβάλλει την Βόρεια Κύπρο σε ημι-ανεξάρτητο τουρκικό κράτος και απαγορευμένη ζώνη για τους Έλληνες; Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής, όπως και ο κ. Παπανδρέου, είναι έτοιμος να θυσιάσει την Κύπρο για να δώσει σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς παράγοντες την εικόνα ενός "συναινετικού" πολιτικού. Όπως και ο θείος του πριν από 45 χρόνια στην Ζυρίχη... Όπως και τότε, έτσι και τώρα, το ανεφάρμοστο σχέδιο "λύσης" περιέχει τους σπόρους των μελλοντικών συγκρούσεων και δεινών για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

    ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στο στρατηγικό ζήτημα της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, μία εξέλιξη που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εισβολή και εγκατάσταση στην Ελλάδα εκατομμυρίων Τούρκων με ευρωπαϊκό διαβατήριο. Αντίθετη γνώμη για την είσοδο της Τουρκίας έχει εκφράσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος λέγοντας ότι "δεν μπορούν οι βάρβαροι να έρθουν στην οικογένεια των χριστιανών" (κήρυγμα στην Αγ.Βαρβάρα Πατησίων, 4/12/2004). Μάλιστα η θέση της ΝΔ βρίσκεται σε αντίθεση με την θέση του ... Ευρωπαϊκού συνασπισμού κομμάτων στον οποίον ανήκει, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) "κατά της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ και υπέρ της σύναψης μίας ειδικής σχέσης με την Τουρκία που επ' ουδενί θα ισοδυναμεί με ένταξη στην ΕΕ" (συνέντευξη τύπου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, 4/2/2004).

    Η φιλοτουρκική στάση των δύο κομμάτων δεν σταματάει εδώ. Ο κ. Καραμανλής δηλώνει προεκλογικώς ότι "σχεδιάζουμε να προωθήσουμε κατά τη διάρκεια της νέας διακυβέρνησης τη δημιουργία του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας" (Θεσσαλονίκη, 14/2/2004), ενώ δέχθηκε να γίνει μεσολαβητής και υποστηρικτής του αιτήματος του Ταγίπ Ερντογάν "να γίνει το Ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μέλος των Ευρωπαίων ... Χριστιανοδημοκρατών του ΕΛΚ" (σύνοδος κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, 14-17/10/2003). Μάλιστα ο κ. Καραμανλής διέπραξε το πρωτοφανές ατόπημα να παρευρεθεί και να μιλήσει στο συνέδριο του Ισλαμικού κόμματος μαζί με τον "πρωθυπουργό" του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου και τον Σερντάρ Ντενκτάς ('Αγκυρα, 13/10/2003). Κατά τα άλλα, δεν αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτος του Ντενκτάς... Παρών στο συνέδριο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο γνωστός για την ευφυΐα του 'Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, για να μην υστερήσει σε χειροκροτήματα από τους ισλαμιστές συνέδρους, έσπευσε να πει και αυτός ότι "η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας". 'Αραγε τι άποψη να σχημάτισαν οι Τούρκοι για τους Έλληνες πολιτικούς που τρέχουν στα βάθη της Ανατολίας για να επιδοθούν σε διαγωνισμό φιλοτουρκικών δηλώσεων και δεσμεύσεων;

    Κοινή γραμμή έχουν τα δύο κόμματα και στο ζήτημα της πολιτικής έναντι των Σκοπίων και της Αλβανίας. Υποστηρίζουν την είσοδο των δύο χωρών στην ΕΕ, χωρίς να ζητούν κανένα αντάλλαγμα στο ζήτημα της Βορείου Ηπείρου ή της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Είναι κοινό μυστικό ότι "η επιτροπή Εξωτερικών της ΝΔ συμφωνεί με την σύνθετη ονομασία των Σκοπίων" (Ελευθεροτυπία, 9/9/2001).

    Ως προς το μέλλον της Ευρώπης, η ΝΔ τάσσεται, όπως και το ΠΑΣΟΚ, υπέρ ενός Ευρωπαϊκού υπερ-κράτους και της κατάργησης της ανεξαρτησίας της Ελλάδος και των άλλων εθνών-κρατών. "Εμείς πιστεύουμε σε μία Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, υποστηρίζουμε την κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος και περισσότερες αρμοδιότητες στην Επιτροπή και τον πρόεδρό της" (δηλώσεις Καραμανλή στις Βρυξέλλες, 5/6/2002). Είναι προφανές πως ένα τέτοιο κράτος-Λεβιάθαν σημαίνει λιγότερη συμμετοχή από τους Έλληνες πολίτες στην λήψη των αποφάσεων, περισσότερη ισχύ σε υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων και καμία ελευθερία επιλογών και κινήσεων για την Ελλάδα. Αυτό είναι το κοινό "όραμα" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το μέλλον της Ελλάδος στην Ευρώπη: μία αυτόνομη περιοχή σε ένα υπερκράτος με πρωτεύουσα τις Βρυξέλλες.

    ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν σε γενικές γραμμές με το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, το οποίο "εισηγείται διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας και δεν κάνει καμία αναφορά στον χριστιανικό χαρακτήρα της Ευρώπης". Και πάλι η θέση της ΝΔ (θέσεις της ΝΔ για την Ευρώπη, http://www.nd.gr/int_41.asp) βρίσκεται σε αντίθεση με τις θέσεις των κυβερνήσεων του ΕΛΚ στην ΕΕ (διακυβερνητική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, 28/10/2003) και της Εκκλησίας της Ελλάδος (κήρυγμα Αρχιεπισκόπου στον Αγ.Δημήτριο Θεσσαλονίκης, 26/10/2003), που ζητούν να τροποποιηθεί το σχέδιο Συντάγματος ώστε να υπάρχει μνεία του ρόλου του Χριστιανισμού στις πολιτιστικές εξελίξεις της Ευρώπης.

    Όπως βλέπουμε η ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είναι απόλυτη. Όμως όπως λέει και ο λαός μας "ο διάολος έχει πολλά ποδάρια". Τα τελευταία 6 χρόνια η ΝΔ είχε αφήσει στο απυρόβλητο τον κ. Παπανδρέου και την πολιτική που εφάρμοζε ως υπουργός Εξωτερικών. Ακόμα και μετά την ανάδειξή του κ. Παπανδρέου ως υποψήφιου πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής δηλώνει "δεν υπάρχουν διαφωνίες σε στρατηγικό επίπεδο στην εξωτερική πολιτική, αφού το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τη γραμμή που είχαν χαράξει οι κυβερνήσεις της ΝΔ" (συνέντευξη Καραμανλή στον Alpha, 8/1/2004). Έτσι η ΝΔ βοήθησε τον κ. Παπανδρέου να οικοδομήσει την εικόνα ενός "μετριοπαθούς" και "υπεύθυνου" πολιτικού, του οποίου το έργο αναγνωρίζεται και από την αντιπολίτευση. Απολύτως λογικό αποτέλεσμα η ραγδαία μείωση της διαφοράς των δύο κομμάτων, όταν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου και η μετατροπή μίας διαφαινόμενης εύκολης νίκης σε "ντέρμπυ".

    Παρά τον πολιτικό αποπροσανατολισμό και την ουσιαστική σιωπή που προσπαθούν να επιβάλλουν τα δύο "μεγάλα" κόμματα, οι Έλληνες οφείλουν να γνωρίζουν πως σε αυτές τις εκλογές διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ, η ονομασία του κράτους των Σκοπίων και το "Ευρωσύνταγμα". Οι θέσεις των δύο κομμάτων σε αυτά τα ζητήματα ουσιαστικά ταυτίζονται, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς πλειοδοτούν σε υποχωρήσεις στα περισσότερα από αυτά. Η αντίθεση των Ελλήνων στις υποχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική μπορεί να εκφραστεί μόνο με την στήριξη του μοναδικού κόμματος που τάσσεται ενεργά και με συνέπεια αντίθετο σε αυτές, μόνο με την στήριξη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Κάθε άλλη επιλογή στέλνει το μήνυμα του συμβιβασμού και ανοίγει τον δρόμο για νέες εθνικές ήττες.