Θεσσαλονίκη: Αγωνία κατοίκων για την εγκατάσταση δομής στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα

  Δημοσιεύτηκε: 16 Ιούνιος 2020

  Αγωνιούν οι κάτοικοι της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση δομής παράνομων μεταναστών επί της οδού Αλεξανδρείας 59 (μεταξύ των οδών Δελφών και Βασιλίσσης Όλγας). Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εκδιώξει τους εργαζόμενους της τοπικής Εποπτείας Καθαριότητας που στεγάζονταν στο δημοτικό κτήριο, προκειμένου να δημιουργήσει δομή «φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων» σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

  Κοντά στους κατοίκους της περιοχής βρέθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» Γιάννης Κουριαννίδης, ο οποίος φρόντισε τις τελευταίες μέρες μαζί με συνεργάτες και φίλους της παράταξης να διανεμηθεί έντυπο υλικό προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις. Η «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» (μέλος τού Πανελληνίου Δικτύου Αυτοδιοικητικών) ήταν η μοναδική παράταξη του Δήμου που αντιτάχθηκε στη δημιουργία της Δομής, ψηφίζοντας αρνητικά όταν το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο.

  Οι δημότες είναι εξοργισμένοι γιατί δεν ενημερώθηκαν από κανέναν για τα τεκταινόμενα. Ευχαρίστησαν τον κ. Κουριαννίδη. Αποφάσισαν να συλλέξουν υπογραφές και να υποβάλουν επιστολή προς στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την οποία μεταξύ άλλων θα ζητούν να μάθουν για τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενήσει η Δομή, για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει ανοιχτή, την ηλικία των ανηλίκων και κατά πόσο αυτή αποδεικνύεται στις περιπτώσεις ειδικά όσων πλησιάζουν κατά δήλωση τους τα 18 και τέλος εάν θα υπάρξουν αποτρεπτικά μέτρα για την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών.

  Ο κ. Κουριαννίδης συνομιλώντας με τους κατοίκους αναρωτήθηκε εάν θα υπάρξει μέριμνα για παιδιά ηλικίας άνω των 8-10 ετών, τα οποία μπορούν να δώσουν στοιχεία για τον τόπο διαμονής στην πατρίδα και τους συγγενείς τους εκεί, ώστε αυτά να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα τους και να επανασυνδεθούν με τις οικογένειες τους.

  Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκόμενων ήταν ότι πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση εγκατάστασης της δομής και να επιστρέψει στο κτήριο το προσωπικό της τοπικής Εποπτείας Καθαριότητας του Δήμου.