Η λύση του εθνικού κράτους είναι ανθρώπινη και εφικτή Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στις «Ελληνικές Γραμμές»

  • Δημοσιεύτηκε: 29 Φεβρουάριος 2004

    Λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, ο πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Μάκης Βορίδης παραχώρησε συνέντευξη στις «Ελληνικές Γραμμές» και τοποθετήθηκε επάνω σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Ελληνικό πατριωτικό κίνημα: ο σκοπός της συμμετοχής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στις βουλευτικές εκλογές, οι αντιφάσεις και η σχέση του ΛΑ.Ο.Σ. με το πολιτικό κατεστημένο, ο σιωνισμός και ο αντισιωνιστικός λόγος, οι προοπτικές μιας πατριωτικής διακυβέρνησης, και η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εθνικισμού. Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής μας με τον κ. Βορίδη, και θεωρούμε πως η ανάγνωση των ευθύτατων απαντήσεών του θα βοηθήσει πολλούς πατριώτες εκλογείς να διαμορφώσουν άποψη.

     

    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είναι το κόμμα των Ελλήνων πατριωτών

    Για ποιόν λόγο συμμετέχει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις εκλογές;

    Επειδή πιστεύουμε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας πόλος πατριωτικής αντίστασης, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα ισχυρό πατριωτικό κίνημα. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, από εκλογές σε εκλογές αναπτύσσεται, δυναμώνει, κερδίζει ψηφοφόρους. Εμείς χρησιμοποιούμε την εκλογική διαδικασία προκειμένου να αναπτύξουμε τον οργανωτικό μας μηχανισμό, να αναπτύξουμε τα στελέχη μας και να δημιουργήσουμε μια συνείδηση της διαφορετικότητάς μας απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο.

    Αυτός ο πόλος αντίστασης που λέτε, σε τι ακριβώς θα αντισταθεί;

    Απέναντι στις κεντρικές επιλογές της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης. Θα αντισταθεί στο πολιτικό σύστημα που εξυπηρετεί και την Παγκοσμιοποίηση και την Νέα Τάξη.

     

    Κολοκοτρώνης, Δραγούμης, Μεταξάς οι πνευματικοί μας πατέρες

    Ποιούς θεωρείτε εσείς πνευματικούς σας πατέρες;

    Μα φυσικά τους αγωνιστές του ʽ21, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους οπλαρχηγούς, τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ίωνα Δραγούμη, τον Παύλο Μελά, τον Ιωάννη Μεταξά και πολλούς άλλους. Δόξα τω Θεώ εμείς οι Έλληνες εθνικιστές έχουμε μακράν πιο καλά και άφθαρτα πρότυπα, από τον Μητσοτάκη και τον Αβέρωφ... Δεν είναι δυνατόν το Πατριωτικό Κίνημα, το οποίο αυθεντικά εκφράζεται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, να στηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Μητσοτάκη. Οι πατριώτες θα ήθελαν να δουν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα έναν άνθρωπο με πεντακάθαρο βιογραφικό σημείωμα και εμφορούμενο από πατριωτικές ιδέες.

    Αν θέλουμε, όμως, να αρθρώσουμε σοβαρό και κριτικό λόγο κόντρα στο πολιτικό σύστημα που ταλαιπωρεί τους Έλληνες και τον Ελληνισμό, δεν μπορούμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή για το ποιο υπουργείο θα πάρουμε... Το πρώτο πράγμα που θα εξέταζε ένας σοβαρός και καθαρός πολιτικός μηχανισμός είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης που ζητάει την «στήριξη» των εθνικιστών. Αν αρχίζεις τα ιδιοτελή παζάρια είσαι ασυνεπής με τους ψηφοφόρους σου. Ο κ. Καρατζαφέρης πρέπει να ακυρώσει μια - εύλογη - υποψία που υπάρχει για το πρόσωπό του και τον βαραίνει μια και προέρχεται από τα σπλάχνα του πολιτικού συστήματος, μην ξεχνάμε πως το ΤΗΛΕΑΣΤΥ, το κανάλι, του το παραχώρησε ο ίδιος ο Κώστας Μητσοτάκης.

    Ποια είναι αυτή η υποψία;

    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια του λαού για το πολιτικό σύστημα, και για να αποφύγουν τα χειρότερα θα προσπαθήσουν να διοχετεύσουν την λαϊκή δυσαρέσκεια σε μηχανισμό που θα ελέγχει ένας δικός τους άνθρωπος. Αυτός ο άνθρωπος θα διαλέγεται με το πολιτικό σύστημα και έτσι οι Έλληνες δεν θα διαλέξουν έναν ανεξάρτητο και μη ελεγχόμενο πολιτικό μηχανισμό. Η Παγκοσμιοποίηση και η Νέα Τάξη γεννούν αντιδράσεις.

    Αν αυτές οι αντιδράσεις εκφραστούν πολιτικά και διοχετευτούν στο Πατριωτικό και Εθνικιστικό Κίνημα, που όπως είπαμε αυθεντικά εκφράζεται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, τότε το πολιτικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Αν όμως οι αντιδράσεις «ελεγχθούν» από ένα «ηπιότερο» και «διαλλακτικότερο» κόμμα, τότε το πολιτικό σύστημα λύνει τα προβλήματά του πριν καν τα αντιμετωπίσει.

    Εννοείτε ότι το ΛΑ.Ο.Σ. έχει πιο «ήπιες θέσεις» απʼ αυτές του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ;

    Όχι. Η ηπιότητα του ΛΑ.Ο.Σ. υπάρχει μόνον στο διάλογό του με το σύστημα. Πολλές φορές ο λόγος του κ. Καρατζαφέρη είναι πολύ οξύτερος από εκείνον του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Αυτό γιατί συμβαίνει; Επειδή το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θεωρώντας τον εαυτό του υπεύθυνο για την διαχείριση των εθνικών ιδεών, τοποθετείται σε όλα τα θέματα με τρόπο ώριμο και μελετημένο, μʼ έναν τρόπο προγραμματικό και - θα τολμούσα να πω - με κυβερνητικό λόγο, δηλαδή με θέσεις λειτουργικές και εφαρμόσιμες για όλα τα ζητήματα.

     

    Περί σιωνισμού, αντισιωνισμού και συνωμοσιολογίας

    Ο πολιτικός σας λόγος δεν θίγει το ζήτημα του σιωνισμού.

    Καλό είναι πριν διαπραγματευτούμε οποιοδήποτε ζήτημα να το ορίζουμε. Ο σιωνισμός τι είναι σε τελική ανάλυση; Ο εβραϊκός εθνικισμός. Οι σιωνιστές τι έπραξαν; Την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Εάν αυτό το οποίο καταγγέλλεται μέσω της λέξης σιωνισμός είναι η επέμβαση του Ισραήλ στα εσωτερικά των άλλων κρατών ή η γενικότερη επιρροή του Ισραήλ στην παγκόσμια πολιτική λόγω της επίδρασης στην πολιτική των ΗΠΑ, εγώ θα έλεγα ότι συμφωνώ. Έχουμε όμως ένα πρόβλημα που θα ήταν το ίδιο αν η επιρροή αυτή είχε οποιαδήποτε άλλη εθνική προέλευση. Αν αυτή η επιρροή ήταν Ιαπωνική, Γερμανική, Γαλλική κ.α. η αντίδρασή μου θα ήταν ίδια. Δεν φορτίζομαι ανάλογα με την εθνική προέλευση του οποιουδήποτε φορέα πίεσης.

    Δεν συμφωνείτε δηλαδή με την «συνήθη εθνικιστική οπτική» που θέλει τον εβραϊσμό - από καταβολής κόσμου - να συνωμοτεί εναντίον του Ελληνισμού;

    Κοιτάξτε, εγώ αυτές τις συνωμοσιολογίες δεν τις πολυκαταλαβαίνω, ούτε ασχολούμαι. Σε τελευταία ανάλυση, ειδικά υπό συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κανείς δεν βρίσκεται στο παραβάν του εκλογικού τμήματος μαζί με τον ψηφοφόρο. Τόσα χρόνια ψηφίζω και δεν είδα κανέναν ραβίνο δίπλα μου στην κάλπη να με ελέγξει για το τι θα στηρίξω με την ψήφο μου. Οι Έλληνες τόσα χρόνια θα μπορούσαν να έχουν δώσει τις δικές τους απαντήσεις στα προβλήματά τους, όπως - εν πολλοίς - το πράττουν οι Γάλλοι, οι Ελβετοί, οι Νορβηγοί, όπως το έπραξαν οι Αυστριακοί και όπως το πράττουν όλοι οι αγωνιζόμενοι λαοί.

    Αντί για αυτό, βρήκαν καταφύγιο και εύκολες λύσεις στις συνωμοσιολογίες που απαλλάσσουν, όποιον τις λέει, από τις προσωπικές του ευθύνες. Η στιγμή της ψήφου είναι η στιγμή της προσωπικής ευθύνης. Εδώ στην Ελλάδα, από την μια μεριά μας αρέσει να τα ρίχνουμε στις αόρατες δυνάμεις - σιωνισμός - ή στην παντοκρατορία των ΗΠΑ, αλλά στην τελευταία ανάλυση πάμε και ψηφίζουμε σε ποσοστό 90% τους βασικούς εκπροσώπους του διεθνισμού, της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης. Εκεί ποιος μας φταίει;

     

    Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν θα μπει στην Βουλή. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα πάει καλύτερα από ποτέ.

    Θεωρείτε δηλαδή ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν θα μπει στην Βουλή;

    Η δική μου εκτίμηση είναι αρνητική.

    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πως θα τα πάει;

    Νομίζω ότι θα τα πάει καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Πρέπει να ξέρουμε ότι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είναι ένα κόμμα το οποίο κτίζει τον μηχανισμό του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όταν ξεκινήσαμε την πολιτική μας προσπάθεια δεν ήμασταν παρά μια δράκα ελαχίστων ανθρώπων. Η πρώτη μας συμμετοχή στις δημοτικές της Αθήνας το ʽ98 ξεπέρασε το 0,5% και μετά από τέσσερα χρόνια κατεβήκαμε σε πέντε περιφέρειες. Τριπλασιάσαμε το ποσοστό μας, σε ορισμένες περιφέρειες φτάσαμε το 5%, δηλαδή δεκαπλασιάσαμε το ποσοστό και κτίζουμε την οργάνωσή μας.

    Μέσα στα πλαίσια της παρούσης προεκλογικής εκστρατείας ανοίξαμε δύο καινούρια γραφεία, φτιάξαμε τουλάχιστον έξι νομαρχιακές οργανώσεις, πολλαπλασιάσαμε την δύναμή μας σε μέλη. Αυτό είναι που κάνουμε εμείς μέσα στην αντίξοη πολιτική συγκυρία. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε - και το επιτυγχάνουμε - μέσα από την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Οργανώνουμε και συσπειρώνουμε τον πατριωτικό χώρο.

    Κι αυτό είναι νομίζω το πιο κρίσιμο για την επομένη των εκλογών: το να πούμε πως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είναι πρώτη φορά που κατέβηκε αυτόνομα στις εθνικές εκλογές, ότι κατεβήκαμε με αρκετούς υποψηφίους (πολλούς περισσότερους απ\' όσους είχαν τα πατριωτικά κόμματα που εκπροσωπούσαν τον εθνικό χώρο την προηγούμενη φορά). Οι υποψήφιοί μας είναι περισσότεροι από όσους είχαμε με την συνεργασία Πρώτης Γραμμής - Ελληνικού Μετώπου το 2000. Είναι οι περισσότεροι υποψήφιοι εθνικού κόμματος στην τελευταία 18ετία.

    Όλα αυτά, όμως, έχουν περισσότερο μια δική σας, «εσωτερική» αξία, στο εσωκομματικό πεδίο.

    Ναι. Αυτό που θα πω είναι προς το παρόν μια συζήτηση και μια εκτίμηση που τώρα αφορά το εσωτερικό του κόμματος, αλλά σε λίγα χρόνια θα αφορά ολόκληρο το Έθνος.

    Τι καινούριο κομίζει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ; Όλοι, ακόμα και οι παλαιότεροι των παλαιών, μιλάνε για το «νέο».

    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κομίζει έναν σύγχρονο και εξορθολογισμένο λόγο, ο οποίος τοποθετείται μʼ έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο για τα ζητήματα της υπερασπίσεως του εθνικού κράτους και της εθνικής κοινωνίας. Μάλιστα παρουσιάζουμε αυτά τα δύο μεγέθη, δηλαδή το οργανωτικό μέγεθος που συμβολίζει το κράτος και το πραγματικό -φυσικό μέγεθος - που είναι η εθνική κοινωνία, σαν τις λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν στο μέλλον.

    Δεν είναι μια αρνητική θέση η θέση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Είναι μια θέση που υπερασπίζεται μία ορισμένη δεοντολογία, μια ορισμένη αντίληψη για το πως πρέπει να είναι ο κόσμος. Στην δική μας αντίληψη για το πως μπορεί να είναι ο κόσμος τα μεγέθη είναι ανθρώπινα, πιο φιλικά, η διαχείριση είναι πιο εύκολη, οι συνεννοήσεις πιο απλές και οι συγκρούσεις είναι λιγότερο καταστροφικές. Αυτό είναι ένα συνολικό μοντέλο που μπορεί να παρουσιάσει σήμερα ο Ελληνικός εθνικισμός.

     

    Η λύση του εθνικού κράτους είναι ανθρώπινη και εφικτή

    Προτείνετε το εθνικό κράτος κόντρα στην Παγκοσμιοποίηση;

    Ασφαλώς αυτό προτείνουμε κόντρα στην Παγκοσμιοποίηση, κόντρα στον Οικουμενισμό. Είμαστε ενάντιοι στην δημιουργία μεγεθών όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να χειριστούν και να διαχειρισθούν. Εμείς θεωρούμε ότι το εθνικό κράτος βρίσκεται κοντά στο ανθρώπινο, κοντά στο ατομικό μέγεθος. Αν φτιάξουμε υπερεθνικά μορφώματα, τότε χάνουμε την δυνατότητα της διαχειρίσεως - κι εκεί η απειλή για την ανθρωπότητα είναι τεράστια.

    Μπορεί να μην δυνάμεθα να εξαλείψουμε ολοκληρωτικά τον πόλεμο, ο οποίος πάντοτε θα αποτελεί ένα πρόβλημα σύμφυτο με την ανθρώπινη κοινωνία, θα είναι μια έκφραση του κακού στον κόσμο. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία να τον περιορίζουμε. Αυτή την στιγμή, με τα υπερβολικά μεγάλα μεγέθη που υπάρχουν, όλες οι καταστροφές καταλήγουν να απειλούν ολόκληρο τον κόσμο.

    Η παγκόσμια κοινωνία κινδυνεύει από παγκοσμίους πολέμους...

    Συμφωνώ.

    Υπάρχει όμως ελπίδα τώρα που η Παγκοσμιοποίηση καλπάζει; Μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχουν γίνει τεράστιες εθνικές υποχωρήσεις. Τι μπορεί νʼ αποτελέσει ανάχωμα σ\' αυτήν την ολοκληρωτική επίθεση;

    Τα γνωρίζω τα προβλήματα - με πρώτο και κύριο την εισβολή των εκατομμυρίων λαθρομεταναστών στην χώρα μας για τους οποίους προτείνουμε να εφαρμοστεί ο νόμος, να απελαθούν άμεσα οι παράνομοι και να κρατηθούν όσοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία της οικονομίας μας και να τηρούν τους νόμους του κράτους. Το κίνημά μας, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, για οποίο ανέφερα προηγουμένως ότι «κτίζεται», θεωρώ ότι θα έχει αναπτυχθεί έγκαιρα για να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις στα ζητήματα.

    Μπορεί να μην έχουμε φθάσει ακόμα στο επίπεδο των κυβερνητικών διαχειρίσεων, αλλά βλέπετε ότι τελικά η εθνική αντιπολίτευση ισχυροποιείται σʼ ολόκληρη την Ευρώπη. Πριν από 10-15 χρόνια οι ιδέες μας ήταν σπρωγμένες στο περιθώριο και είχαν να κάνουν με μία πλήρη απαξίωση από τους κατεστημένους μηχανισμούς ελέγχου των συνειδήσεων.

    Όμως, παρά την συστηματική δυσφήμισή τους, αυτές οι ιδέες επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο παρά τον πόλεμο που δέχονται από τα ΜΜΕ, την κατεστημένη «διανόηση», τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις κυβερνήσεις. Όλο το εποικοδόμημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από την Παγκοσμιοποίηση και τις δυνάμεις που την στηρίζουν, δείχνει να κλυδωνίζεται από το σφριγηλό, ρωμαλέο και ασυμβίβαστο εθνικό κίνημα που γεννιέται.

    Δεν θα θελήσουν όμως να το καταστείλουν αυτό το κίνημα;

    Θα το αποπειραθούν καταφεύγοντας σε ολοένα και πιο ακραία μέσα και μέτρα - όπως είναι η φίμωση των απόψεών μας ακόμα και με ποινικές κυρώσεις, όπως είναι η κατασκευή απιθάνων και βαθιά αντιδημοκρατικών εκλογικών συστημάτων όπου καταλήγει ένα κόμμα σαν αυτό του κ. Λεπέν, να παίρνει 15% ή 20% σε μία βουλή 550 θέσεων και να μην έχει ούτε έναν βουλευτή!

    Αυτό το πράγμα δεν συνιστά απειλή για την Δημοκρατία; Εδώ θεωρώ ότι οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας βαθιά αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς για να σταματήσουν την προέλασή μας, φτάνουν στο σημείο να δυσφημούν και να προσβάλλουν την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Νιώθετε δημοκράτης; Ερωτώ επειδή από διάφορους κύκλους εκτοξεύονται κατηγορίες περί του αντιθέτου.

    Απόλυτα! Εμείς στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ υπερασπιζόμαστε το Ελληνικό σύνταγμα, τις δημοκρατικές ελευθερίες. Υπερασπιζόμαστε το Έθνος και την Ελευθερία, την αυθεντική έκφραση του πολίτη χωρίς περιορισμούς.

    Σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτησή μας και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

    Κι εγώ ευχαριστώ και πάνω απʼ όλα θέλω να ευχαριστήσω τους συναγωνιστές μου που δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν και μετά τις εκλογές αυτό τον όμορφο και ανιδιοτελή εθνικό αγώνα. Θα νικήσουμε!